Biobased bouwmethoden
6 meest gebruikte biobased methoden
Uiteenzetting
Hier zetten we de meest voorkomende biobased bouwmethoden uiteen aan de hand van hun duurzaamheid, bouw karakteristieken, het comfort voor de gebruiker en de ontwerp mogelijkheden.
Duurzaamheid & bouw
In de eerste plaats kijken we in biobased bouwmethoden uiteraard naar de grondstoffen en het energieverbruik maar ook naar de productie. Is het bijvoorbeeld mogelijk om lokaal te prefabriceren? Door de voordelen voor efficiënt bouwen en opschaling is prefabriceren de toekomst. Het gebruik van lokale producten in de ecologische bouw is van groot belang voor zowel het milieu als de lokale economie. Door te kiezen voor materialen die op een duurzame manier geproduceerd zijn en afkomstig zijn uit de regio wordt de ecologische voetafdruk van een gebouw sterk verminderd. Ook is de kans op transport en de daarmee gepaarde uitstoot van CO2 veel kleiner. Zeker wanneer er veel hout of stro gebruikt wordt is prefabriceren waar het product groeit gewoon erg logisch.
Comfort
Het binnenklimaat waar de gebruikers in zullen wonen of werken is erg belangrijk. Daarom staan veel biobased bouwmethoden natuurlijke vochtregulatie toe door het gebruik van dampopen materialen. De thermische inertie (mogelijkheid van de constructie om warmte en kou snel op te slaan of af te geven) en de akoestiek zijn ook erg belangrijk voor de beleving van het binnenklimaat.
ontwerp
De esthetische mogelijkheden en de vrijheid van ontwerpen zijn voor zowel de opdrachtgever als de architect natuurlijk erg belangrijk. Hoe dik wordt de constructie van de wanden en het dak bij een bepaald materiaalgebruik? Hoe kan de constructie worden afgewerkt? Is deze dampopen of juist niet? Wat zijn de overspanningslengtes en hoe bewerkelijk en aanpasbaar is de constructie nog tijdens de bouw?
6 biobased bouwmethoden
Houtskeletbouw
meer info
Massiefhoutbouw
meer info
Strobouw
meer info
Kalkhennep
meer info
Gestampte aarde
meer info
Leemstenen
meer info