Strobouw
Stro
PREFAB STROPANELEN
Bouwen met stro kan snel en efficiënt door toepassing van prefab stropanelen.
Zulke stropanelen worden meestal aan de binnenzijde afgewerkt met leemstuc of Fermacell (gibsvezelplaat). Beide materialen zijn dampopen, waarbij leem een zeer goede vochtregulerende werking kent. Dit zorgt voor een gezond en constant binnenklimaat door de natuurlijke zelfregulerende werking van stro. Wel moet er opgelet worden met verven: je kan leem alleen beschilderen met een minerale verf. Een houtvezelplaat aan de buitenzijde zorgt voor extra isolatie en winddichting. Brandwerendheid is geen probleem. Gecertificeerde stropanelen hebben een brandwerendheid van minimaal 120 minuten. Het hoge silicaatgehalte van het fijngesneden stro in combinatie met de hoge verwerkingsdichtheid geeft een brandveilige situatie. Bij een brand verkolen de korte strovezels snel, waardoor het vuur verstikt en dooft. Goed geplaatst zijn wanden van stropanelen luchtdicht afgewerkt. Deze wijze van bouwen leidt, in combinatie met een WTW-ventilatie, tot een optimaal binnenklimaat en een sterke reductie van de benodigde energie.
Bouwen met prefab stropanelen
Panelen worden in de werkplaats samengesteld op basis van een 3D model en kunnen in verschillende hoeken/ hoogtes/ hellingen worden gemaakt. Door de afschuiningsmogelijkheden kunnen speelse ontwerpvormen prefab gerealiseerd worden. Panelen worden afgedekt getransporteerd naar de bouwplaats en in korte tijd geplaatst.
Kenmerken van prefab stropanelen
Prefab stropanelen zijn opgebouwd met een dubbele staander, waardoor de koudebrug (hout isoleert minder goed dan stro) beperkt blijft. De staanders, in combinatie met de 40 mm dikke multiplex boven- en onderplaat, vormen een constructief geheel. Bouwen tot minimaal drie verdiepingen zonder aanvullende draagstructuur is daarmee mogelijk. Het onderste deel van de panelen (plint) is 10 cm smaller en geïsoleerd met houtvezel. Op deze wijze wordt er 10 cm netto vloeroppervlak gewonnen en wordt het stro beschermd tegen optrekkend vocht. Aan de buitenzijde van de prefab stropanelen wordt een laag van 40 mm messing en groef houtvezelplaat geplaatst voor winddichting en extra isolatie. Afwerking aan de buitenzijde kan met hout en kalkstuc. Ook toepassing van metselwerk en/of vliesgevelconstructies is mogelijk, zie hieronder:
Hout afwerking
Kalk afwerking
Metselwerk afwerking
STROBOUW
Kosten van bouwen met stro
Enkele vooroordelen zoals muizen en brandveiligheid over bouwen met stro zijn hiervoor al besproken, maar dit moet u weten over de vooroordelen wat betreft kosten:
Stro is weliswaar het goedkoopste isolatiemateriaal dat er is, maar het bouwen met stro duurt vaak wel langer dan met traditionele bouwmethodes. Mits er gebouwd wordt door een aannemer zijn de kosten hierdoor vergelijkbaar met traditionele bouw. Er worden uiteraard kosten bespaard door zelfbouwers, maar vergis u niet.. het isolatiemateriaal wat u in uw wanden stopt is slechts een onderdeel van de totale bouwsom van de woning. Kiezen voor zelfbouw met stro maakt uw woning dus niet plots bijzonder goedkoop, wel bijzonder fijn om in te wonen, goed geïsoleerd en ecologisch verantwoord.
Technische eigenschappen
Afmeting
48 x 36 x 80-100 cm
Soortelijke gewicht
ca. 90 – 120 kg/m3
Lambda (λ)
0,052 W/mK (Fasba)
Brandwerendheid
30 – 90 minuten (afhankelijk van de leemdikte)
Euro Brandklasse
E
Warmtecapaciteit (C)
2000 J/kg K
Dampdiffusie weerstand (μ)
2
Vochtopslag capaciteit
12 – 15%
Geluidwering (NEN 5077)
40 – 50 dBa
Milieuklasse
1a (NIBE)
Algemene info
Goedkoopste isolatiemateriaal dat er is
100% biologisch materiaal met een hoge isolatiewaarde dat onbewerkt van het land te gebruiken is (na droging)
De energie die nodig is voor winning, bewerking en transport van stro is zeer gering
Grote hoeveelheid CO2 opslag en vrij van gifstoffen
Restproduct van de akkerbouw, waardoor goedkoop & lokaal beschikbaar
Dampopenheid zorgt voor een constant binnenklimaat door natuurlijke zelfregulerende werking van stro
Goeie akoestische eigenschappen & brandveilig
Prefab mogelijkheden