Leemstenen

Leem

foto: de groene goeste

foto: de groene goeste

Leem is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit klei, zand, water en soms een organisch bindmateriaal zoals stro. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als bouwmateriaal en heeft vele eigenschappen die voordelen bieden in de bouwwereld.

 

Leem is een milieuvriendelijk materiaal dat uit de aarde komt en kan worden gerecycled of teruggegeven aan de aarde zonder veel schade aan het milieu. Het is een niet-giftig en ademend (dampopen) materiaal dat geen schadelijke dampen afgeeft en heeft een vochtregulerende capaciteit. Zo kan het overtollige waterdamp opnemen en afstaan aan de binnenlucht en houdt deze op een voor de mens ideale relatieve luchtvochtigheidsgraad. Leem heeft thermische massa, wat betekent dat het de warmte goed vasthoudt en geleidelijk afgeeft. Dit kan helpen om de temperatuur in een gebouw te reguleren en de energierekening te verlagen. Leem heeft de eigenschap om geluid te absorberen en kan daarom bijdragen aan een rustige en vredige ruimte beleving.

 

Leem heeft een warme, natuurlijke uitstraling die bijdraagt aan een gezellige en uitnodigende sfeer in een gebouw en kan gemakkelijk worden bewerkt en afgewerkt met verschillende texturen en kleuren. Het is een flexibel materiaal dat kan worden gevormd tot verschillende vormen en maten. Dit maakt het ideaal voor creatieve en unieke ontwerpen. Denk aan ronden hoeken of in de wand verwerkte lampen en nissen. Leemstuc kan gemakkelijk worden gerepareerd met verse leem zonder dat het hele oppervlak opnieuw hoeft te worden gestuct.

Leemsteen

Leemstenen zijn vergelijkbaar met bakstenen, maar zijn ongebakken. De stenen bestaan uit een mengsel van klei, zand en een organisch bindmiddel zoals stro of zaagsel. Leemstenen zijn handgemaakt en milieuvriendelijk omdat ze geen energie nodig hebben om geproduceerd te worden. Ze worden namelijk met de hand in een mal geduwd en er is geen bakproces. Hierdoor is er geen energiegebruik en geen CO2 uitstoot. Net als stampleem (geperste aarde) hebben leemstenen een hoge thermische massa, wat betekent dat het de warmte goed vasthoudt en geleidelijk afgeeft. Hierdoor zijn ze geschikt om een licht houten skelet woning van extra massa te voorzien of bijvoorbeeld een leemkachel of verwarmde leembank van te maken. Leemstenen worden ook vaak gebruikt om de scheidingswanden van een interieur mee te maken om de thermische massa van deze wanden te vergroten. Bovendien zijn zulke wanden gezond omdat ze een vochtregulerend vermogen hebben waardoor ze de luchtvochtigheid in huis op natuurlijke wijze reguleren. Dit zorgt voor een constant en gezond binnenklimaat. Het grootste voordeel van leemstenen is hun duurzaamheid. Ze gaan minstens honderd jaar mee en zijn recyclebaar. Bovendien zijn ze zeer stabiel en bestand tegen brand en schimmel. Daarnaast bieden leemstenen thermische isolatie, waardoor er minder energie nodig is om de woning te verwarmen.

Algemene info

Geen energieverbruik


Koel en comfortabel binnenklimaat door damopenheid


Trage low tech productie met lage embodied energy (alle energie benodigd om het materiaal te vervaardigen)


Geen prefab, ouderwets stenen stapelen op de bouwplaats


Klein deel hergroeibare grondstoffen


Lange bouwtijd

ontwerp

Dampopen constructie mogelijk


Gemakkelijk af te werken met verschillende texturen en kleuren


Flexibel materiaal dat gemakkelijk gevormd kan worden tot verschillende vormen en maten

bouw

Aanpasbaarheid tijdens de bouw


Geen prefab


Lange bouwtijd door handwerk


Kosten zitten meer in arbeid dan in materiaal

duurzaamheid

Volledig biobased en composteerbaar


Kost geen energie om te maken


Klein deel hergroeibare grondstoffen


Leemstuc kan gemakkelijk worden gerepareerd met verse leem

comfort

Vochtregulatie door damopenheid van het materiaal


Hoge thermische massa (houdt warmte goed vast en geeft geleidelijk weer af)


Absorbeert geluid

Bower Architecten

Blog

Ecologisch bouwen

Projecten

Menu