Campus groenstaal

campus groenstaal

IJmuiden,

Noord-Holland

2022

Opdracht

Afstudeerproject

Typologie

Industrie

Grootte

750 hectare

Status

Conceptueel

Korte samenvatting

Campus Greensteel is een antwoord op de revisie van de Tata Steel-activiteiten in IJmuiden. Tata Steel is de grootste industriële CO2- en lood uitstoter van Nederland. Ook de zware stikstofuitstoot leidt tot groot verlies aan biodiversiteit in de aangrenzende duingebieden. De overstap naar van kolen naar waterstof als aandrijfkracht voor de staalproductie maakt het mogelijk om het terrein te herstellen als natuurlijk duingebied door een combinatie van architectonische en biologische strategieën. Na het ruimen van de oude kolenvelden en vervuilende kool-voorbewerkingsfabrieken zal een netwerk van waterstofcentrales ontstaan, dat zich over het terrein verspreidt. Deze industriële installaties zijn overdekt met koepels en tunnels, opgebouwd uit kunstmatig gestold 'zandsteen' dat gemaakt is van, en overdekt wordt met, overtollig baggerzand uit de IJgeul en IJmuidensluis. Deze 'fabrieksduinen' oogsten de restwarmte van de waterstof installaties en zijn bovendien strategisch geplaatst - in navolging van de geomorfologie van de oude kolendepots - om kalkhoudend zand over het terrein te verstuiven dat de verzuring en nitrificatie van de bodem helpt tegen te gaan. De open gebieden tussen de industriële installaties worden natte duinvalleien en bloemenvelden, omringd door nieuwe duinen die zich rond de koepels en buisvormige structuren zullen vormen. De oude ijzervelden worden omgevormd tot een slufter, waardoor zoutwaterbiotopen aan het duingebied worden toegevoegd. Duinspecifieke planten en dieren zullen in deze gebieden hun leefgebied vinden. Het ontwerp organiseert een radicale confrontatie van drie werelden: industrie, toerisme en natuur. Het plan introduceert duale programma's voor zowel industrie & natuur, publiek & natuur en publiek & industrie. Dit gebeurt door overlappende fysieke constructies waarin industriële operaties - die plaatsvinden op de begane grond - worden overspannen door publiek toegankelijke looppaden op verhoogde pijprekken. Hierdoor kijkt het publiek neer op de industriële processen zonder deze te verstoren. Rond een toeristische haven zijn ook recreatieve functies verwerkt, zoals een warmwatermeer met spa,–opgewarmd met de restwarmte van de waterstoffabriek, en een bezoekerscentrum. Vanaf hier vertrekken rondleidingen met de boswachters door het duinlandschap, waar bezoekers jaarlijks roterende zandverstuivingskuilen op de nieuwe duinen graven en zaadbanken van lokaal geoogst duinhooi plaatsen. Architectuur wordt ingezet als instrument voor natuurontwikkeling en de natuur wordt ingezet als instrument voor architectuur, waarbij het publiek wordt uitgenodigd te participeren in een voorheen gesloten wereld.

Intro: Tata Steel

foto: hoogovens museum

Historie

Net zoals het Westen nu onafhankelijk wil zijn van Russisch gas, door het lopende conflict met Oekraïne, besloot de Nederlandse overheid na de eerste wereldoorlog (ongeveer 100 jaar geleden) om onafhankelijk te worden van Russisch staal. We begonnen ons eigen staal te produceren in de Koninklijke Nederlandse hoogovens in IJmuiden.

foto: Tata Steel

Tata Steel

Tegenwoordig zijn deze hoogovens uitgegroeid tot Tata Steel. Tata Steel is een van de grootste staal producenten van de wereld en produceert jaarlijks meer dan 7 miljoen ton staal. Dit is evenveel staal als heel Nederland jaarlijks gebruikt.

Locatie

Voor de locatie werd de voorkeur gegeven aan IJmuiden vanwege zijn goede aan- en afvoer mogelijkheden via het Noordzeekanaal dat Amsterdam met de Noordzee verbindt.

foto: Staalblauwtje

terrein

Het industrieterrein nam de plaats in van het voormalige natuur reservaat ‘De Breesaap’ tussen de dorpen Wijk aan Zee en IJmuiden in. Het is omgeven door twee Natura 2000 natuurgebieden: in het noorden grenst het aan het ‘Noordhollands duinreservaat’ en in het zuiden ligt ‘Zuid- kennemerland’. Dit betekent dat het industrieterrein omgeven is door natuur, maar ook mensen.. Ondanks dat het gebied een interessant contrast vormt tussen industrie en wonen zijn zeker niet alle buurtbewoners tevreden met Tata Steel als hun buurman.

foto: Tata Steel

foto: Tata Steel

vervuiling

Tata Steel IJmuiden is de grootste industriële CO2 en lood vervuiler van heel Nederland. Tata produceert jaarlijks 12 miljoen ton CO2 en is daardoor verantwoordelijk voor plus minus 7% van de totale CO2 uitstoot van Nederland. Als we zouden proberen deze CO2 vervuiling te compenseren door regenwoud aan te planten (bomen slaan CO2 op) zou heel Nederland een regenwoud zijn in 7,5 jaar.

foto: Tata Steel

De zware stikstof uitstoot van het bedrijf heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit in de aanliggende duingebieden. Door de impact op de omgeving en het milieu, stof en geur overlast en het gebrek aan duidelijkheid rondom de gezondheidsrisico’s van de vervuiling voor mensen is Tata Steel in de afgelopen jaren het meest controversiële bedrijf van Nederland geworden. Flinke politieke inmenging van de tweede kamer afgelopen september is een reality check voor Tata Steel Steel geweest. Het bedrijf heeft alleen een toekomst in Nederland als er nu actie wordt ondernomen.

Nieuw ontwerp

Ontwerp doel

Tata Steel moet niet alleen duurzaam en schoon worden in de toekomst maar ook natuur inclusief, betrokken, entertainend en leerzaam. Het nieuwe ontwerp voor de grootste waterstof fabriek in de wereld vervangt de oude vervuilende fabrieken en zal de productie van CO2 neutraal staal faciliteren. Het braakliggende terrein zal worden omgetoverd tot een campus en natuurreservaat zodat het publiek de nieuwe duurzame manier van staal produceren en het herleefde duinlandschap kan ervaren.

 

De jaarlijks geoogste 1,3 miljoen kubieke meters baggerzand uit de IJgeul en de zeesluis van IJmuiden (grootste sluis in de wereld) zal gebruikt worden om strategisch geplaatste 5-10m hoge zand verstuivingsduinen te creëren. Deze duinen verstuiven kalkrijk zand tot 500m ver over het herleefde duinlandschap om nitrificatie en verzuring van de bodem tegen te gaan. Dit verhoogt de biodiversiteit door terugkeer van duin specifieke flora en fauna.

zandstenen holtes

Biogrout technologie van de TU Delft zal gebruikt worden om zand om te zetten in mens gemaakte zandstenen holtes in de duinen.

foto: invullen

Biogrout

Natuurlijke kalkzandsteen heeft duizenden jaren nodig voor zijn diagenese. Echter, deze nieuwe technologie heeft slechts enkele dagen nodig om los zand om te zetten in zandsteen met een druksterkte tot 35 MPa (vergelijkbaar met hogesterktebeton).

 

Bacteriën worden in het zand geïnjecteerd, gevolgd door ureum en calciumchloride. De bacteriën produceren carbonaationen uit het ureum in de bodem die zich onmiddellijk binden met de calciumionen om calciet te vormen, dat zandkorrels bindt tot poreuze kalkzandsteen.

foto: Tecla WASP

3D printen

Om de externe druk van het duinzand te kunnen weerstaan, worden de holten door middel van 3D-printen geconstrueerd om zandstenen koepels te vormen.

foto: Mario Cucinella architects

koepels

Deze zandstenen koepels bestaan ​​uit kleine zandlagen die kunnen worden nagespoeld met ureum en calciumchloride om de benodigde druksterkte te bereiken. De tussenruimtes kunnen handmatig worden gevuld met zand, extra worden gespoeld en worden voorzien van het benodigde leidingwerk. Het resultaat is een natuurlijk ogende horizontale gelaagdheid van de koepelwanden die het licht van de oculus prachtig opvangen. Deze oculi spruiten als stenen schoorstenen uit de duinen om natuurlijke daglicht binnen te leiden.

Electrolyse duin

Restwarmte producerende onderdelen van de waterstoffabriek worden in deze ‘zandkathedralen’ geplaatst, zodat de restwarmte kan worden geoogst. Op deze afbeelding is een gedeelte zichtbaar van een elektrolyse ruimte. Hier wordt water gesplitst in zuurstof en waterstof, wat vervolgens wordt gebruikt als brandstof en reductiemiddel in plaats van steenkool in het staalproductieproces.

publieke kijkkamers

In de publiekelijk toegankelijke kijkkamers kan het publiek van bovenaf neerkijken op de industriële processen door een dubbele glazen vloer zonder de processen op de onderliggende werkvloer te verstoren. De dubbele glazen vloer bevat alle benodigde installaties en oogst opgewarmde lucht van de elektrolyse ruimte eronder voor hergebruik. Natuurlijke verlichting komt van bovenaf binnen door de ‘oculus schoorstenen’. Dit verduidelijkt het contrast tussen de natuurlijk ogende zandstenen koepelwanden en de stalen industriële vloer en installaties. De elektrolysecellen hebben ingebouwde verlichting waardoor ze een groen licht uitstralen vanuit de watertanks beneden om het elektrolyseproces zichtbaar te maken.

elektrolyse kamer

Elke elektrolyse cel is intern voorzien van een water - water koelsysteem dat opgewarmd water ondergronds kan transporteren voor hergebruik. Bovengronds is elke cel aangesloten op een leidingsysteem dat de geoogste zuurstof en waterstof transporteert. Deze pijpen lopen door de glazen vloer naar het ‘pijprek wandelpad’ dat boven de industriële weg loopt. Deze weg verbindt alle elektrolyse ruimtes voor onderhoudt.

wand detail

Ook de vloeren en wanden van de elektrolyse ruimte zijn voorzien van waterkoeling. De breedte van de zandstenen muren begint bij ongeveer 1 m aan de onderkant en loopt af tot plus minus 500-700 cm bij de oculus. De fundering bestaat uit een betonnen plaat van 1 meter dik met daarop een laag gerecycled schuimglas (afkomstig van de gesloopte fabrieken). In deze isolatielaag lopen de watertoevoerleidingen. De afwerking is een toplaag van gevlinderd beton met hierin de waterkoeling.

Spa

De geoogste restwarmte wordt gebruikt om de oude Averijhaven op het terrein mee op te warmen tot een spa waar het publiek van kan genieten. Hiermee wordt de site een toeristische hotspot met het doel om mensen naar binnen te lokken en ze mee te nemen op een tour door de campus en het natuurreservaat om hen te leren over de nieuwe natuur inclusieve duurzame manier van staalproductie. Dit zuivert niet alleen Tata Steels naam, maar zorgt ook voor motivatie voor het behoud van het duinlandschap en stimuleert spin-off-activiteiten voor de lokale bevolking. Het kuuroort is zelfs verbonden met de zeer populaire recreatie- en kitesurfstranden.

axonometrie

Op deze foto is een van de ‘duinfabrieken’, de haven elektrolyser, weergegeven in een transparante axonometrie. Elke 'duinfabriek' bevat zowel industriële installaties (zichtbaar rechts van de industrieweg) als openbare voorzieningen (links). De haven elektroyser is verbonden met de oude kolenhaven die is getransformeerd tot een toeristische haven waar het publiek wordt binnengebracht via een highspeed bootlift vanuit Amsterdam.

foto: Tata Steel

begane vloer van de haven elektrolyser

Hier is de plattegrond van de haven elektrolyser weergegeven. De haven elektrolyser vormt het begin van de toeristische route door het hernieuwde bedrijfsterrein nadat bezoekers per boot arriveren. Om deze reden is het uitgerust met een restaurant voorzien van buitenterrassen. Na aankomst in de haven en inchecken in de lobby betreedt de bezoeker de centrale hal.

De centrale hal

De centrale hal kijkt uit over de transformator gelijkrichters, die de elektrolyse cellen aandrijven, en de industrieweg. De industrieweg snijdt dwars door de duin en de koepel zodat vrachtwagens de industriële installaties kunnen bereiken. De insnijding benadrukt het sterke contrast tussen de strakke industriële installaties en de organische vormentaal van de zandsteenkoepels en duinen. Hier kan de bezoeker kiezen om de wenteltrap te nemen die uitkomt op een 5 meter hoog openbaar wandelpad (op de pijpenrekken boven de industriewegen, leidend naar de industriële kijkkamers), een uitkijkpunt bovenop het duin, of genieten van de publieke voorzieningen waar elke fabrieksduin mee is uitgerust.

snede

Deze afbeelding toont een gedeelte van de galerij waar een expositie wordt gehouden over de nieuwe duurzame manier van staalproductie en waar de museumcollectie van Tata Steels geschiedenis is ondergebracht. Ook een toeristische tour onder leiding van een boswachter gaat hier het herleefde duinlandschap in met als doel te informeren en het natuurgebied te onderhouden door middel van publieksparticipatie.

galerij

Op deze afbeelding zien we dat de ‘lichtschoorsteen’ natuurlijk licht binnen laat in de galerij. Elke zandstenen koepel heeft zijn eigen ‘lichtschoorsteen’ die, afhankelijk van de functie van de kamer, strategisch is georiënteerd op de gewenste zonstand. De koepels van de nieuwe fabriek zijn geconstrueerd uit natuurlijk aanwezig materiaal om de esthetiek van het huidige Tata Steel terrein (met het samenkomen van rigide staalfabrieken en natuurlijke duinen) te vieren. Hoe is dit beter te doen dan met het alomtegenwoordige zand?

publiekelijk toegankelijk wandelpad

Een 7 meter brede industrieweg doorsnijdt de duin en zorgt ervoor dat alle installaties bereikbaar zijn met vrachtwagens voor onderhoud. De pijprekken, die de geproduceerde zuur- en waterstof transporteren naar de zuiveraars en compressoren, zijn boven de industriële weg getild. Op deze pijprekken vormt zich een ​​publiekelijk toegankelijk wandelpad dat de bezoekers van fabrieksduin naar fabrieksduin leidt terwijl het verschillende duinbiotopen doorkruist waar over geleerd kan worden.

incisie van de industrieweg

De wanden naast de industrieweg hebben een breedte van 1-1,5 m beneden en 0,7-1 m aan de top. Biologisch afbreekbare matten van aardappelzetmeel zorgen ervoor dat plantengroei zand fixeert op de top van de duin naast de wegen. Deze toplaag van zand is afkomstig van microplasticvrije zandlagen in de Noordzee waar het wordt geoogst tijdens het boren van de energieleiding naar de nieuwe windturbinevelden die de waterstoffabriek van energie gaan voorzien. Het zand dat onder de industrieweg wordt gebruikt is de gespoelde toplaag van de oude kolen- en ijzerertsvelden. Daarboven wordt onder het asfalt een laag puin en glasschuim (afkomstig van gesloopte fabrieken) aangebracht. Een spitse 3D-geprinte zandstenen punt wordt aan de bovenkant van de muur geplaatst om het bouwen van zwaluwnesten mogelijk te maken. Zwaluwen zijn een bedreigde vogelsoort die leeft in de uitgravingen op het huidige Tata Steel terrein.

1e verdieping van de haven elektrolyse duin

Vanaf het ‘pijprekken wandelpad’ zijn de publiekelijk toegankelijke kijkkamers boven de elektrolyse ruimtes te bereiken. Hier kan gekozen worden om de tocht op de pijprekken boven de industriewegen voort te zetten of om af te dalen naar de vochtige duinvalleien tussen de duinen in.

nieuwe terrein indeling

Deze opgetilde pijprekken vormen een netwerk van wandelpaden door de duinen waarin de restwarmtewinning plaatsvindt. Deze route leidt de bezoeker vanuit de haven via alle verschillende duinfabrieken naar het kuuroord aan het strand. Alle niet warmte producerende installaties zijn in de open lucht langs de wegen geplaatst.

 

Maar waarom is het industrieterrein nou eigenlijk volledig heringericht tot herleeft duinreservaat met een publiekelijk toegankelijke waterstoffabriek? Om dit te begrijpen, moeten we wat meer weten over de stappen die nodig zijn om vervuiling tegen te gaan en de biodiversiteit in duingebieden nieuw leven in te blazen.

Stap 1: Stop Tata Steel vervuiling

plan van aanpak

Om de aard van de vervuiling te begrijpen moeten we begrijpen dat de vervuiling van Tata Steel onderdeel is van een groter probleem, namelijk van diffuse bronnen van vervuiling zoals de wereldwijde stikstofdepositie en zure regen. Echter, de natuur rond Tata Steel is wel extra vervuild omdat Tata Steel is een zware puntbronvervuiler is. De oplossing ligt in:

 

1: Stop vervuiling door Tata Steel

2: Tata Steel vervuiling opruimen

3: Routine onderhoud op lange termijn

De oude manier van ijzer produceren maakt gebruik van voorbewerkte vormen van steenkool en ijzererts (gemaakt in de pellet-, sinter- en cokesfabrieken). Deze reageren met elkaar in de hoogovens om ruw ijzer te maken. De bijproducten van deze reactie zijn koolstofdioxide en stikstof.

Tata Steel zal CO2-neutraal staal moeten gaan produceren om in lijn te komen met de ondertekening van het Parijs Akkoord. 300 miljoen euro staat klaar om te beginnen met investeren in nieuwe fabrieken die de productie van CO2-neutraal staal mogelijk maken door middel van groene waterstof, genaamd Direct Reduced Iron. Groene stroom uit offshore windparken maakt de productie van groene waterstof mogelijk door de elektrolyse van water in de nieuwe waterstoffabriek. De waterstof zal zowel als brandstof als reductiemiddel dienen in plaats van steenkool, waardoor alle vervuilende fabrieken overbodig worden. Het bijproduct van deze reactie is water, dat opnieuw kan worden gebruikt om het proces te herhalen.

foto: Tata Steel

huidige Terrein indeling

Hier zien we de huidige staat van het Tata Steel terrein. Steenkool en ijzererts komen binnen via het Noordzeekanaal en komen terecht in de kolen- en ijzerertsvelden. Vanaf hier maakt het product een cirkelvormige beweging over het terrein. Eerst worden de kolen en het erts voorbewerkt door de sinter-, pellet- en cokesfabrieken voordat ze in de hoogovens terechtkomen. Daarna wordt het ruwe ijzer in de oxysteelfabriek verwerkt tot platen staal. Het staal wordt uitgerold in de walserijen en/ of geverfd in de lakstraat, waarna het in het verpakkingscentrum terecht komt. Vanaf hier wordt het per trein of schip afgevoerd.

foto: Tata Steel (bewerkt)

huidige terrein indeling

Hier is een plattegrond van het bedrijfsterrein zichtbaar.

foto: Tata Steel (bewerkt)

afbreekbare fabrieken

Alle afbreekbare fabrieken, bijbehorend asfalt en terreinen in ontwikkeling zijn weergegeven in rood en oranje.

foto: Tata Steel (bewerkt)

vrijgekomen ruimte

Na de sloop blijft alle zwarte vrijgekomen ruimte over voor toekomstige ontwikkelingen.

Tata Steel zal de oude hoogovens moeten vervangen door 3 Direct Reduced Iron (DRI) fabrieken en 5 Elektrische ovens die draaien op waterstof in plaats van kolen. In de Noordzee worden drie windturbineparken gebouwd die 2 GW aan energie produceren dat ter beschikking wordt gesteld door het nieuwe transformatorstation. Het ontwerp voor de grootste waterstoffabriek ter wereld gebruikt 500 MW aan energie. Er is 4 keer zoveel energie beschikbaar, dit betekent dat de nieuwe DRI-centrales zullen worden aangesloten op een internationale waterstofbackbone om aan voldoende waterstof te komen.

IJgeul

De IJgeul in de Noordzee laat zeeschepen het Noordzeekanaal binnenvaren en wordt continu gebaggerd om dichtslibbing te voorkomen. Het baggeren van de IJgeul en de IJmuiden sluis (grootste sluis ter wereld) levert jaarlijks 1,3 miljoen kubieke meter baggerzand op.

master plan

Tata Steel is al van plan om een ​​50 meter hoge megaduin aan te leggen om stof- en geluidsoverlast naar Wijk aan Zee tegen te gaan. Dit plan breiden we uit door het overtollige baggerzand te gebruiken om deze megaduin te bouwen en alle nieuwe warmte producerende fabrieken (DRI’s en E-ovens) in te plaatsen om de restwarmte te kunnen oogsten. De rest van het overtollige baggerzand zal worden gebruikt om nieuwe fabrieksduinen te creëren in navolging van de geomorfologie van de nu vrijgekomen oude kolen- en ijzervelden voor de nieuwe waterstof fabriek.

100 MW waterstof fabriek

Tata Steel heeft zelf een voorontwerp gemaakt voor een 100MW waterstoffabriek. Het hele proces speelt zich af rond het elektrolyse gebouw in het midden waar water wordt gepolariseerd in waterstof en zuurstof. Een industrieweg met pijprekken omringt de kern gebouwen voor bereikbaarheid en onderhoud. Andere installaties zoals transformatoren, compressoren, reinigers, elektronische filters en waterkoeltorens zijn te vinden in de periferie.

500 MW waterstof fabriek

Het ontwerp voor de 100MW waterstof fabriek wordt opgewaardeerd tot de grootste waterstoffabriek ter wereld (500MW). Dit betekent dat de kern wordt vermenigvuldigd met 5 en de periferie met 1,5. De trafocellen, elektrolyser cellen en compressoren produceren enorm veel restwarmte. Een derde van de 500 MW input transformeert naar 167 MW restwarmte! Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 167.000 huishoudens, maar dit wordt vernietigd in waterkoeltorens! Helaas is het 750 hectare terrein te groot en de omliggende dorpen te ver weg en te klein om met deze restwarmte verwarmd te worden, maar het kan wel gebruikt worden om de oude Averijhaven op te warmen om er een kuuroord van te maken.

new terrein indeling

Hier zien we de nieuwe terreinindeling van de waterstoffabriek in de voormalige kolen- en ijzerertsvelden. Groene stroom komt binnen vanaf het transformatorstation en komt na voorbewerking terecht bij de trafocellen. Vanaf hier voedt het de vijf 100 MW elektrolyse duinen. Zuurstof en waterstof worden via de opgetilde pijprekken boven de industriewegen naar de compressoren, zuiveraars en ontladingsschoorstenen getransporteerd, waarna het naar de DRI-fabrieken en E-ovens gaat. De geoogste restwarmte wordt ondergronds getransporteerd naar de waterkoeltorens en het kuuroord dat is aangesloten op de populaire recreatie- en kitesurfstranden.

Step 2 & 3
Clean up Tata Steel pollution
& long term maintenance


ecologie van het duinlandschap

Het 300 km lange duinlandschap van Nederland is ons rijkste ecologische orgaan. Het herbergt 70% van alle Nederlandse plantensoorten en 10% komt hier specifiek voor. Dit maakt het duinlandschap waardevol en in veel gevallen beschermd natuurgebied. Door wereldwijde nitrificatie en verzuring zien we landelijk de biodiversiteit in onze duinlandschappen afnemen. Er is een nog grotere lokale achteruitgang van de biodiversiteit rond Tata Steel. Gras, struikgewas en bomen nemen het over van duin specifieke flora omdat het stikstof- en zure bodem minnende soorten zijn. Veel van nature voorkomende planten verdwijnen helemaal of produceren niet genoeg nectar meer om de duin specifieke fauna, zoals wilde bijen, in leven te houden. Door deze grond te reinigen en te ontdoen van stikstof en zuur kunnen we deze achteruitgang van de biodiversiteit keren.

het terugbrengen van flora & fauna

Het duinlandschap kent een natuurlijk verloop van primaire duinen naar duinbossen. Het terrein van Tata Steel bestaat nu uit biotopen die ongebruikelijk eentonig en onevenredig verspreid zijn in vergelijking met de omliggende natuurgebieden. De nieuwe fabrieksduinen brengen deze gradiënt terug om het natuurlijke evenwicht en de flora en fauna die zo kenmerkend zijn voor het duinlandschap te herstellen.

herleving van open duinen en natte duinvaleien

Om te begrijpen hoe het hele proces van opruimen en onderhoud in zijn werk gaat zoomen we eerst in op het ontstaan ​​van open duinen en natte duinvalleien.

 

Na het verwijderen van de verontreinigde toplaag bedekken we de oude kolenvelden met een substraat laag van overtollig baggerzand. De top van de fabrieksduinen bedekken we met oud microplasticvrij zand dat is vrijgekomen bij het graven van de energiepijpleidingen op zee. Deze vruchtbare toplaag zorgt ervoor dat duin specifieke soorten op deze stikstofarme grond zullen gaan groeien. De natte duinvalleien tussen de fabrieksduinen in zijn het perfecte leefgebied voor een doelsoort als de rugstreeppad. Dit betekent dat het automatisch ook goed zal gaan met vele andere soorten planten, bijen en vlinders.

toerisme & ecologie

Om te voorkomen dat de ecologische problemen met de jaren langzaam terugkeren zal routine onderhoud moeten plaatsvinden. Een van de belangrijkste pijlers van het ontwerp voor de waterstoffabriek is toerisme omdat de motivatie voor natuur conservatie begint met het betrekken van het publiek.

roterende zandverstuivingskuilen

In het geval van de open duinfabrieken zullen toeristen jaarlijks roterende zandverstuivingkuilen graven aan de zuidwest kant van 5-10 meter hoge duinen voordat het stormseizoen begint. Deze kuilen verstuiven kalkrijk zand over de verzuurde graslanden achter de duinen tot wel 500 meter ver. Binnen enkele jaren zullen de kuilen gevuld zijn met duin specifieke florasoorten die leefgebieden vormen voor bedreigde diersoorten als blauwvleugelsprinkhanen, zandhagedissen en vlinders. Door dit proces routinematig te herhalen wordt ervoor gezorgd dat alle duingrond wordt bedekt met oorspronkelijke soorten en dat alle achterliggende graslanden kalkhoudend zand aangeleverd blijven krijgen.

herleving van de duingraslanden

Duingraslanden ontstaan ​​op de voormalige ‘zwarte kant’ van het industrieterrein nadat de vervuilende fabrieken zijn gesloopt. Na het verwijderen van de vervuilde toplaag van zand laten we toeristen jaarlijks geoogst hooi uit de aangrenzende Kennemerland-zuid duinvalleien plaatsen om als nieuwe zaadbank te fungeren. Het hooi zorgt ervoor dat de bloemzaden opkomen voordat gras kan beginnen met groeien en laat bodemschimmels terugkeren. We maaien nog maar één keer per jaar in plaats van 15 keer zoals Tata Steel nu doet en laten groepen toeristen exoten weg plukken tijdens voorlichtingstours. Hierdoor ontstaat een bloemrijk gebied dat vlinders uit Kennemerland-zuid aantrekt en een doelsoort als de tapuit doet terugkeren.

slufter

Op de oude ijzerertsvelden worden omgetoverd tot slufter. We schrapen de bovenste laag verontreinigde grond weg en breken door de havenkade om zeewater binnen te laten. Hierdoor kan onder invloed van het getij en harde wind vanaf zee zout water in het getijdengebied stromen. Het krekensysteem krijgt hierdoor aanvoer van vers zand en nutriënten waardoor nieuwe zoutwaterbiotopen en broedgebieden voor vogels op het terrein worden geïntroduceerd.

Contact met Bower

Maak een afspraak!

Heeft u een droom en behoefte aan professionele hulp om uw plannen verder te helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! 

Contact

Laat een bericht achter

Contact

Laat een bericht achter

Contact

Laat een bericht achter

Mail & telefoon

E-mail

info@bowerarchitecten.nl

Tel.

+31 (0)6 40504986

zakelijk

Architectenregister

1.221221.003

Kamer van Koophandel

69503400

Adres

Buitentuin 60

5301 WD, Zalbommel

Bower verhuist binnenkort naar Amersfoort!

Bower Architecten

Blog

Ecologisch bouwen

Projecten

Menu